Pages

Saturday, February 11, 2012

Dear Allah,

I need You more than I need myself. This life, the desires, my will and the abilities to manage them, You give it all to me. But I can't handle it without Your help. It's like I'm carrying a large amount of money with me but don't know its value or how to count it. Or like I'm at this huge lifeboat in the middle of the ocean but don't know how to sail it. Or maybe its more like I'm stuck with all this troubles and questions about my life, found the answers and solutions to them in the huge treasury, but I can't found the key to open it. The thing is Ya Rabb, I need someone who can guide me, someone who will guide me to and along this Path, and You are the only One who can. Please guide me.

Yours faithfully,
Me

Monday, February 6, 2012

Kawan

Hampir 4 tahun dah berlalu, tetapi kenangan di Centre for Foundation Studies IIUM tak pernah dilupakan. Terlalu banyak kenangan manis, suka dan duka disana. Masa mula-mula masuk sana, ok lagi after seminggu memang dah tak tahan rindu nak balik rumah, so ingat lagi menangis dalam bilik air time mandi. HAHA. Lepas tu barulah rapat dengan budak bilik, orang pertama yang berkawan dengan kita adalah Anis. Baik orangnya. Asal dari Kuala Lumpur. 

Then anis selalu dengan Sarah jugak, Sarah pun berasal dari Kuala Lumpur jugak, so dengan tidak sengaja jadi kawan baik dengan sarah. Then kami bertiga menjadi kawan rapat. Dorang sangat caring tau, baik, pemurah and best ! Pergi mana-mana mesti bertiga.Tapi yang tak best mereka selalu balik rumah bila weekend. and i feel so sad. Kadang-kadang tak nak mereka tahu yang kite sedih bila dorang balik rumah, so apa yang kite buat adalah, pura-pura tido. So bila mereka tengok Farah tido, Mereka selalu gives me some notes. :)

Here the notes
(tak nampak eh gambar ni? korang boleh klik besarkan, dan kite dah tulis semula dekat bawah tu. hehe)

Hey farah,
Ni I tinggalkan radio untuk u supaya u tak lonely bila i dan sarah takde.. hehe.. jaga baik-baik tau .. ('',) ENJOY !! TATA!! 

-ANIS ISHAK-

Dear Farah,
I sorilah lar I tinggalkan u sorang-sorang. I harap U tak sedih. Happy taw banyak kawan-kawan kat sini yang best.

-ANIS AND SARAH-


Ni pulak Kad birthday untuk Sarah. HEHE.Anis yang lukis. Farah yang tengok dan Sarah yang dapat. 
Semoga persahabatan kita bertiga kekal sehingga ke syurga. Ameen.

Sunday, February 5, 2012

Sotong Celup Tepung

Jom memasak sotong plak harini ok. Kenapa masak sotong? sebab semalam sebenarnya mimpi nak makan sotong celup tepung, dan kebetulan pulak my mum beli sotong, banyak sangat. Then try usha resepi Sotong Celup Tepung ni. Banyak sangat resepi yang dapat, then I just try and error. For me lah kan rasanya baik buat resepi yang paling simple, sebab biasalah remaja ni kadang-kadang malas sikit nak masak benda yang cerewet. Right? (actually yang malas tu saya. HEHE)

Let's cook !

Bahan-bahan:
  1.  300gm sotong
  2.  1 cawan tepung gandum 
  3.  1 sudu kecik baking powder
  4.  1 biji telur
  5.  sedikit garam dan lada sulah

Cara-cara

  1. Firstly, potong sotong kecil-kecil, kemudian bersihkan sotong sehingga bersih dan toskan sotong sehingga kering airnya.
  2. Kemudian, gaulkan sedikit garam dan lada sulah pada sotong tu.
  3. Then, pukul telur sebatikan antara telur kuning dan telur putih. Apabila sebati masuk Sotong kedalam telur dan biarkan seketika.
  4. Ambil tepung gandum dan baking powder, campurkan dan gaul tepung tersebut, kemudian salut sotong bersama tepung. If nak pedas boleh juga masukkan sedikit serbuk kari dalam tepung. 
  5. Deep fry until golden brown, Dalam 4-5minit dah boleh angkat. Kalau goreng terlalu lama boleh menyebabkan sotong keras dan liat. 
Ini hasil sotong celup tepung saya.



Orait selamat mencuba semua :D