Pages

Tuesday, January 31, 2012

6 SEBAB BERUNTUNGNYA PEREMPUAN MEMPUNYAI RAHIM


1.) Dia bekerja dengan Allah..jadi 'kilang
'manusia.Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh..
7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah
anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya.

2.) Cuti bersalin juga sehingga 60 hari. Cuti ini bukan cuti suka hati
tapi, cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah..Orang
lelaki tak ada cuti dari sembahyang...sembahyang wajib
baginya dari baligh sehingga habis nyawanya..

3.) Satu lagi berita gembira untuk wanita, sepanjang dia
mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosanya..lahir saja bayi, seluruh
dosanya habis.. Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita, jadi
kenapa perlu takut nak beranak? Marilah kita pegang kepada tali
Allah. Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggap
mati syahid.. Allah izinkan terus masuk Syurga..

4.) Untuk peringatan semua wanita yang bersuami: Seluruh
kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-
dosa suami dia tak tanggung.

5.) Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat
dengan Pahala extra yang banyak dia terima diatas segala kebaikan
suaminya yang tak disedari.. Bila dia lihat suaminya tengah
terhegeh-hegeh di titian Sirat,dia tak nak masuk syuga tanpa
suaminya, jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk
lepas masuk syurga. Didunia lagi, kalau suami dalam
kesusahan isteri boleh bantu tambah
lagi di akhirat. Kalau seorang isteri asyik merungut, mulut
selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra
ini.

6. )Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat
didalam dan diluar rumah, segala dosa-dosa anak isteri
yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan
dosa-dosa yang lain. Dinasihatkan kepada semua
wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka
denganNya. Dan semua lelaki fahami hati
naluri seorang wanita & isteri agar tidak derhaka denganNYA.




p/s: Sama-samalah kita menjadi muslimah yang terbaik didunia juga diakhirat. InsyaAllah



Sunday, January 29, 2012

Kek Batik

Mari mencuba kek Batik ni. Simple dan sangat sedap. If korang semua malas nak try masak yang benda yang cerewet, so this is the simple way to cook. =)

Sediakan bahan-bahan ini dulu: 

- sebungkus biskut marie
- 1 cawan susu pekat
- 1 cawan butter (but usually i'm just using half of the buttter = 125g)
- 3 cawan milo (2 1/2 cawan pun ok)

Jom Memasak: 
1. Cairkan butter dalam kuali dengan api kecil
2. Sebatikan dengan susu pekat dann milo sikit2
3. Kacau guna whisk sampai tak berketul  dan  pekat

 4. After that, tuang selapis adunan milo tadi atas loyang
5. susun selapis biskut marie dan ulang this step sampai habis
6. ratakan lapisan milo yang terakhir dan bila dah siap boleh simpan dalam peti ais.



p/s: SELAMAT MENCUBA.




Saturday, January 28, 2012

For You

------------------Girls---------------------

--------------are like apples-------------

--------on trees.The best ones---------
-------are at the top of the tree-------
----The boys don't want to reach----
---for the good ones because they---
-are afraid of falling and getting hurt-
-Instead, they get the rotten apples-
from the ground that aren't as good,
but easy. So the apples up top think
something wrong with them when in
-reality they're amazing. They just--
--have to wait for the right boy to--
---- come along, the one who's-----
----------- brave enough to-----------
----------------climb all------------------
----------------the way-----------------
---------------to the top---------------
--------------of the tree ---------------
--------Those top Apples are---------
-----Muslimah always valuable-----



p/s: I wanna be the best Apples at the top of the tree .
(a good muslimah to be,InsyaAllah)

Friday, January 27, 2012

Happy!

Alhamdulillah. Harini gembira sangat sebab this is the first time i update blog through my own smartphone. Dunia semakin canggih as well as our technology right? But here ada sedikit nasihat please use our own gadget wisely ok? Takecare of it.


Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, January 23, 2012

"A Thousand Years"

Heart beats fast
Colors and promises
How to be brave
How can I love when I'm afraid to fall
But watching you stand alone
All of my doubt suddenly goes away somehow

One step closer

[Chorus:]
I have died everyday waiting for you
Darling don't be afraid I have loved you
For a thousand years
I'll love you for a thousand more

Time stands still
Beauty in all she is
I will be brave
I will not let anything take away
What's standing in front of me
Every breath
Every hour has come to this

One step closer

[Chorus:]
I have died everyday waiting for you
Darling don't be afraid I have loved you
For a thousand years
I'll love you for a thousand more

And all along I believed I would find you
Time has brought your heart to me
I have loved you for a thousand years
I'll love you for a thousand more

One step closer
One step closer

[Chorus:]
I have died everyday waiting for you
Darling don't be afraid I have loved you
For a thousand years
I'll love you for a thousand more

And all along I believed I would find you
Time has brought your heart to me
I have loved you for a thousand years
I'll love you for a thousand more




Saturday, January 21, 2012

22 Years Old

Assalamualaikum semua !
Harini kena update About Me, because? BECAUSE I'M GETTING OLDER!  Since 18. January. 2012 my age also increase and now i'm 22. Even thought umur dah 22, i think it is not too bad because farahin always be the same person. Semalam sangat gembira dapat keluar bersama kekasih hati dan menyambut hari lahir bersama. Anyway thanks to him, dah macam princess nak pergi mana-mana semua dapat. Seriously, I'm happy for that :")

Here some pictures on 18 January 2012 :

Harini buat BBQ sempena sambut birthday. BBQ special. Bahan-bahan, ayam, sosej dan kambing yang dah siap diperap. Semua bahan ini ada dijual di Giant ok. hehe


Sebelum nak bakar ayam, sosej dan kambing kenalah hidupkan api dulu. this is the worst part because api tu susah sangat nak hidup. Around 1 hour baru ada api tau.

Then bila dah ada api, dah boleh bakar. Oh gembira rasa, sebab perut dah lapar.
 

Sambil membakar, ada someone yang tolong snap birthday girl punya gambar. Hehe.
 

Dalam kereta he gives me present. Oh i'm so happy. Kalau tak dapat hadiah pun tak pe asalkan we can meet each other. 

Birthday card. Thanks. Happy. Crying. Oh I'm speechless.
 

And the present is here.Purse from Vincci and i like it very very very much !
Thanks to him :")



Tuesday, January 17, 2012

Kuih Apam

Bahan-bahan
3 cawantepung gandum 
2 cawan gula caster
1 cawan air aiskrim soda
1 sudu besar ovallate
3 biji telur
sedikit esen vanilla

1. Pukul telur dan gula caster hingga gebu.

2. Masukkan ovallate dan pukul lagi...
3. Kemudian, masuk esen vanila
4. Masukkan tepung gandum ,tuangkan sedikit2 dan akhir sekali masukkan air aiskrim soda.


Asingkan kpd 3 @ 4 bhagian..setiap satu bhagian 1 warna..susun bekas mangkuk lompang yang merah kecil2..dalam mangkuk pengukus. Letakkan paper cup..dan tuang kan warna original dulu yang putih dalam setiap paper cup. Kemudian disertakan ngan adunan yang berwarna hijau..buat bentuk dot yang besar untuk semua paper cup. Then di ikuti ngan adunan warna yang lain2, isi separuh dari paper cup dan kukus selama 10 minit.
SELAMAT MENCUBA !




Sunday, January 1, 2012

Guidance for people who need advise for final examination.

1. Clean your place, where you want to study , maybe desk maybe bed that using for study, then clear your mind to concentrate and focus.
2. Put priority first; you are the one who knows which subject you want to learn and the one which you need to study, so make a list, how many days you need to study that and how many chapter.
3. Look up at the final examination paper last semester, that is the secret of what your test may look like. Search the important one from book and lectures.
4. Don’t learn a whole book, make a mind map from your understanding from the book by your own words, and only the important one. Understand the outline, Don’t remember it, but understand and you can developed it in your own mind map  by then ;) (it may take a long time, depends on the subject)
5. Do not read without take some rest. Then take 30 minutes to enjoy yourself. hehe
6. When it goes to final exam, just write down based on our understanding, read the question clearly.  just remember! No blank paper! except you wanna fail.
but if you really want to pass, you just really learn that seriously like it is your favorite game, understand the chapter, make your own final exam and I wish you good luck.
7. Last but not least, have a positive thinking that you will passed all the test with your best score.